lauantai 10. marraskuuta 2012

Rakenne ja rakkaus


Viikko kirkolliskokousta takana. Pää täynnä keskusteluja tulevaisuuden seurakunnista, kirkon nelivuotiskertomuksesta, kappelimaksujen mahdollisesta perimisestä, jos vainaja ei kuulu kirkkoon. 

Tämän hallintomaailman keskelle tuli Changemaker-verkostolta kysymys, mitä edustajat aikovat tehdä nälkälakossa olevien afgaanipakolaisten puolesta.
Torstai-iltana joukko edustajia muotoili kannanoton oikeuden mukaisemman pakolaispolitiikan puolesta.

Nimien kerääminen kannanottoon synnytti illalla valtaisan ja tunteikkaan keskustelun: kirkolliskokouksen tehtävästä, yksittäisen edustajan vallasta ja kristittynä elämisestä:
-          Kirkolliskokous on lakia säätävä elin. Kokoussalissa ei voi kerätä nimiä mihinkään adressiin.
-          Miksi ylipäätään laatia adressia, kun Suomen pakolaispolitiikka on kunnossa?
-         Eikö tämä adressi ole sitä yhteiskunnallista keskustelua, jota kirkolta odotetaan?
-          Eivätkö kirkolliskokous edustajat voi käyttää vaikutusvaltaansa, kun toiset ovat kuolemassa nälkään?
-          Nälkälakko on itse aiheutettua kärsimystä. Pitääkö siihen puuttua?

Vetoomukseen vastattiin kutsumalla meitä kirkolliskokousedustajia yöpymään tai päivystämään.  teltalla. Päivystäjistä on pulaa. 
 En tiedä, onko minusta päivystäjäksi. Olen mukavuuden haluinen. Minulla on niin paljon tekemistä.  Toivon, että joku toinen menisi.
Enkö minä uskalla luopua edes yhdeksi yöksi omasta turvallisesta maailmastani?

torstai 8. marraskuuta 2012

Tulevaisuus on valoisa


Näin sanoi Saalem –seurakunnan johtaja Helsingissä muutama viikko sitten oman liikkeensä tulevaisuudesta.
Kaipaan nyt sitä lohdutusta. Niin totta kuin tämä Miinuskirja puhe kirkon nelivuotiskertomuksesta onkin, niin eilinen miinusmerkkinen puhe alkoi väsyttää minua. 

Kaksi asiaa on mieleni päällä: kirkon tulevaisuus ja viestin sisältö. 

 Kirkon nelivuotiskertomus katsoo taaksepäin. Me tarvitsemme toki tutkimustietoa, mutta tarvitaanko sitä näin massiivinen määrä? Millaisia asioita kannattaa tilastoida? Mitä jää kokonaan tilastoimatta? 

Voisiko jatkossa aineiston tuottaa nettiin kevyemmässä muodossa ja tarvittaessa tehdä kevyempi paperiversio, jonka suunta on tulevaisuuteen? Sen kommentointiin voisivat silloin laajemmin osallistua seurakuntalaiset ja nekin, jotka eivät vielä ole jäseniä.
Nykyisen kirjan jakelu on kohtelias, mutta raskas. Minulle se tuli kahtena erillisenä postituksena kotiin.
Seuraavan raportin näkökulma voisi olla Miinuksesta plussaksi. Urheilijat tietävät, että mitään peliä ei voiteta puolustamalla, vaan hyökkäämällä.
 Ihmiset, kuuluvat kirkkoon, jos se merkitsee heille jotain. Jos siitä saa sisältöä elämään.  Siitä muistutetaan Haastettu kirkko-kirjan johtopäätöksissä.

Olen samaa mieltä kuin kollegani perustevaliokunnasta, Erkki Kujala ja Koskenniemi sekä Sammeli Juntunen, nyt on mentävä perusasioihin, sisältöihin. Tässä viestissä, mikä on kirkon sanoma ja asia, me emme ole onnistuneet.
Edustaja Pekka Heikkilän kanssa puhuimme, mikä meitä eri herätysliikkeiden edustajia, erilaisen uskonkäsityksen omaavia yhdistää. Pienin yhteinen nimittäjä on rukous, hiljaisuus, laulaminen ja Raamatun sanan kuuleminen.
Jatketaan yhdessä toinen toistemme kannustamista. Jatketaan armon sanoman jakamista juuri niillä lahjoilla, jotka meille on annettu. 

Kirkon tulevaisuus on valoisa.

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Kymmenes tunti

 (Puolivälin rukous kirkolliskokouksessa keskiviikkoiltana)

Hyvä Jumala,
istun tänään kymmenettä tuntia kokouksessa. Teen sen mielelläni, koska ympärilläni on toista sataa ihmistä, jotka rakastavat kirkkoa ja seurakuntaa.
Anna minulle intoa kuunnella, rohkeutta kysyä ja kekseliäisyyttä katsoa eteen päin.
Kiitos tauoista ja ruokatunneista ja niistä keskusteluista, joita saan käydä uusien ja vanhojen tuttujen kanssa.
Anna minun muistaa, että salin ulkopuolella on elämää. Älä anna minun sokaistua vallasta.
Kiitos Jeesus, sinä joukkojen johtaja, että  olit Palvelija, joka pesi oppilaitten jalat.  Muista ei siihen ollut.
Anna maailmaasi rauhaisa yö.

tiistai 6. marraskuuta 2012

Lapsenkaltaisuus

Miten lasten ja nuorten näkökulma saadaan parhaiten kuuluviin? Meidän kirkossa ei näytä tällä hetkellä olevan muuta vaihtoehtoa kuin tehdä asiasta laki.
Niinpä. Me olemme (vielä) iso laitos, organisaatio, joka ohjautuu lakien kautta. Lakihan turvaa oikeuden. Ja kun asiasta tehdään laki, niin se sisältää lukuisia yksityiskohtia. Näihin yksityiskohtiin on niin helppo hukkua ja kadottaa asia.
Alan heti rukoilla itselleni lisää kykyä nähdä pääasiat. Lasten asiossa, määräenemmistösäädöksissä ja seurakuntarakenneuudistuksessa pääasian näkeminen on tärkeintä. Pääasia on,  että sanoma armollisesta Jumalasta voisi tavoittaa kaikki ihmiset ikään ja paikkaan katsomatta.
Ison kirkko-organisaation ja sanoman välillä on välillä niin paljon välimatkaa.
Olisiko lapsenkaltaisuus kykyä nähdä tärkein?

maanantai 5. marraskuuta 2012

Keskustelua seurakuntarakenteesta

Minusta on hienoa, että lähes kaikki, joilta on kysytty lausuntoa seurakuntarakenteeseen, ovat sitä mieltä, että muutosta tarvitaan.
Isoista seurakunnista Salon edustaja piti hyvänä heillä olevaa ison seurakunnan mallia. Kalervo Salo meiltä Espoon hiippakunsta puolestaan liputti yhtymämallin puolesta.
Vielä on jäljellä ainakin 15 puheenvuoroa. Kyllä me kirkossa puhua osaamme. Olisipa hienoa, että tämä puhumisen paljous voisi siirtyä seurakuntalaisten ominaisuudeksi seurakunnissaan.
Viime keskiviikkona Espoon hiippakunnan seurakuntalaiset olivat niin innoissaan, kun yhdessä juteltiin seurakuntien tulevaisuudesta.
Jospa tätä puhumisen paljoutta voisi suunnata kirkossa niin, että seurakuntalaisten ääni kuuluisi enemmän ja päätöksentekijät olisivat enemmän kuulolla.
Minusta kirkolliskokouksessa voi vaikuttaa keskustelemalla henkilökohtaisesti eri edustajien tauoilla. Samoin valiokunnissa (jotka ovat kirkolliskokouksen valmisteluelimiä) tehdään varsinainen työ eli annetaan lausunto.
Olen edelleen kirkkohallituksen antaman esityksen kannalla. Hienoa, että perustevaliokunta (se, joka käsittelee uskoa ja oppia) antaa seurakuntarakenteesta lausunnon.
Kaipaan itse entistä enemmän tilaa ja paikkaa rukoilla, viettää messua ja olla hiljaa Jumalan ja hänen Sanansa äärellä.
Iltahartaus on klo 21. Enää kaksi ja puoli tuntia aikaa siihen. Jatkan kuuntelua.

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Kirkkoa rakentamassa

Yhdessä

 Katsoin juuri loistovideon, miten kirkkoa rakennetaan yhdessä.
http://www.youtube.com/watch?v=WAEpqtoOa48&feature=youtu.behttp://www.youtube.com/watch?v=WAEpqtoOa48&feature=youtu.be

Sen innoittamana alan pakata tavaroita huomenna alkavaan kirkolliskokoukseen. Siellä puhutaan, miten jatkossa voidaan turvata, että lapset tulevat kastetuksi ja sanomaa armollisesta Jumalasta eletään todeksi eri puolilla Suomea pienissä ja isoissa seurakunnissa.

Kyse on siis seurakuntien toimivasta rakenteesta. 

Me Espoon hiippakunnan edustajat keskustelimme seurakuntalaisten ja työntekijöiden kanssa aiheesta yhdessä viime keskiviikkona. Meitä saa vielä mieluusti lisäevästää vaikka fb-ryhmässämme:
https://www.facebook.com/KirkolliskokouskuulumisiaEspoo?ref=ts&fref=ts

Moni oli sitä mieltä, että ehdotetun  seurakuntayhtymämallin pohjalta lähdetään liikkeelle. Viilataan yksityiskohtia kuntoon kevääseen mennessä. Kannatan tätä pohjaesitystä.